VAN HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN!

VAN HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN!
  • 03.04.2024 12:58

VAN HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN!

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçiminde büyük bir oy oranı ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’ın, mesai bitimine 5 dakika kala yapılan bir başvuruyla seçilme hakkının geri alınması kararına karşı Van Barosu tarafından yapılan çağrıya; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Abdülbaki Çelebi, Av. Nizam Dilek, Av. Ali Bayram, Van Barosu Başkanı Av. Sinan Özaraz başta olmak üzere çok sayıda Baro başkanı ile temsilcileri, Van ve bölge illerden olmak üzere çok sayıda STK Başkan ve temsilcilerinin katılımıyla bir basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirildi. Van Adliyesi önünde yapılan konuşmalarda Yüksek Seçim Kurulu(YSK), Van halkının iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duymaya davet edildi.

ÖZARAZ; ‘VAN HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN!’

Van Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Van Baro Başkanı Sinan Özaraz; “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Mahalli Genel Seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığını, resmi sonuçlara göre %55 oyla Hakların Eşitlik ve Demokrasi Parti (DEM )adayı olan Abdullah ZEYDAN net bir sonuçla kazanmıştır. Ancak Zeydan’ın Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararı olmasına rağmen bu kararı alan aynı mahkeme, seçimlere 2 gün kala Adalet Bakanlığı’nın istemi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine hukuka aykırı bir şekilde kaldırılmıştır. Oysa Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 4 Nisan 2023 tarihinde Abdullah ZEYDAN hakkında aldığı ‘MEMNU HAKLARIN İADESİNE’ kararı temyiz edilmemesi üzerine kesinleştirilmesi yapılmış ve adli sicil kaydına işlenmiştir.  Abdullah ZEYDAN tarafından da bu karar adaylık başvuru sırasında YSK’ya sunulmuş ve YSK tarafından kabul edilmiştir.

‘TÜM SÜREÇ ÖNCEDEN KURGULANMIŞ’

Yaşanan gelişmelere bakıldığında tüm sürecin önceden kurgulanmış göründüğünü söyleyen Özaraz; ‘Ancak seçimden önceki son iş gününde başvurunun yapılması ve memnu hakların iadesi kararının aynı gün kaldırılarak adli sicil kaydına işlenmesi, akabinde seçimi ikinci sırada tamamlayan siyasi partinin büyükşehir belediye başkan adayının ıslak imzalı dilekçesiyle Van İl Seçim Kuruluna itirazda bulunması, tüm sürecin önceden kurgulanmış olduğunu göstermektedir.’

‘Bu seçimin öznesi olan Kürtlerin haklarının yok sayılması ve iradesine yargı kararı ile müdahale edilmesi kabul edilemez’ diyen Özaraz; ‘Bu hukuksuz karara karşı Van halkının iradesine müdahale edilmesine yönelik halkın düzenlediği demokratik tepki ve protestolara polis şiddeti, gaz bombaları ve plastik mermi kullanılarak müdahale edilerek birçok kişi şiddete maruz kalmış ve kolluk tarafından zor kullanılmak suretiyle gözaltına alınmıştır.’ dedi

‘HALK ABLUKA ALTINA ALINMIŞTIR’

Protestolar devam ederken kolluk kuvvetlerinin orantısız müdahalesini de kınayan Özaraz; ‘Ayrıca Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin Van il binasına gaz bombaları atılmış, kapalı alanda bulunan yurttaşlar ciddi sağlık problemleri yaşamışlardır. Akabinde il binası ablukaya alınarak giriş çıkışlar engellenmeye devam edilmiştir.2016 yılından beri sokakta eylem ve etkinlik yasağı uygulanan Van halkının iradesine müdahale edilmesiyle birlikte, kent adeta güvenlik güçleri ve özel harekât polislerince ablukaya alınmıştır.’ Dedi.

Daha önceden atanan kayımların sonuçlarını da değerlendiren Özaraz; ‘Van halkı kayyım siyasetine karşı her defasında en güçlü karşı duruşunu göstermiş ve kendi seçtikleri tarafından yönetilmek istediklerini ortaya koymuştur. Tüm baskılara rağmen sandıkta iradesini ortaya koyan Van halkının tercihlerine saygı duymak, demokratik bir hukuk devleti için zorunludur’ ifadelerini kullandı.

‘HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYUN’

Van üzerinde devam eden polis ablukasının derhal kaldırması çağrısında bulunan Özaraz; ‘bütün hukuk örgütlerini sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağırıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan “Kayyım Zihniyetine” karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yine adalet binası önünden seçimlere giren ikinci parti adayı Abdulahat ARVAS’a seslenmek istiyoruz. Hak etmediğin mazbatayı almak hırsızlıktır, HALKIN İRADESİNE SAYGI DUY.’ Dedi.

SAĞKAN; ‘450 BİN VAN’LININ İRADESİNİ KORUMAK İÇİN BURADAYIZ’

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz’ın ardından açıklama yapan TBB Başkanı Erinç Sağkan, "Bugün en temel haklarımızdan olan, demokrasinin en önemli unsuru seçme ve seçilme hakkını korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak için buradayız" diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bugün sadece bir hukuk konusunu, bir usul hatasını, bir yanlış mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek için burada değiliz. Bugün Van’da oy kullanan yaklaşık 450 bin yurttaşın iradesini korumak için buradayız. Bugün bir koltuğa kimin oturması gerektiğini tartışmak için değil, hukukun araçsallaştırılmasına karşı çıkmak için buradayız. Bugün eğer Van'da yaşanan bu hukuk tanımazlığa ses çıkartılmazsa, aynı hukuksuzluğun Türkiye'nin her yerinde yaşanabileceğini hatırlatmak için buradayız.”

TBB OLARAK TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Konuşmasının devamında alınan kararı da değerlendiren Sağkan; ‘Bizler hukukçuyuz; eleştirilerimizi de görüşlerimizi de hukuki bir çerçevede dile getiririz. Memnu hakların iadesi kararının kesinleştiği, bu kesinleşmiş kararla bir adayın il seçim kuruluna başvurarak seçime girme hakkını kazandığı ve seçim çalışmalarını yaptığı; onu aday gösteren siyasi parti için aday değiştirme sürecinin geçtiği ve seçime iki gün kala, yetkisi olmayan bir mahkemenin, usul kurallarına tamamen aykırı şekilde verdiği kararı ortadan kaldırmak suretiyle adayın seçilme yeterliliğini ortadan kaldırması en hafif tabiri ile adayın, onu aday gösteren siyasi partinin ve o aday için oy kullanmaya sandık başına giden Van halkının yanıltılma çabasından ibarettir. Yargının araçsallaştırılması, yargının siyasallaşması tam da budur. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olarak haksızlık kimden gelirse gelsin, kime dönük olursa olsun hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz." Dedi.

Van adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına katılan kurumlar;

 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI VE YÖNETİMİ

CHP MİLLETVEKİLLERİ VE İL YÖNETİCİLERİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİ

ADIYAMAN BAROSU VE YÖNETİMİ

AĞRI BAROSU VE YÖNETİMİ

BATMAN BAROSU VE YÖNETİMİ

EĞİTİMSEN BAŞKANI VE YÖNETİMİ

BİTLİS BAROSU VE YÖNETİMİ

DİYARBAKIR BAROSU VE YÖNETİMİ

HAKKARİ BAROSU  VE YÖNETİMİ

MARDİN BAROSU  VE YÖNETİMİ

MUŞ BAROSU VE YÖNETİMİ

ŞIRNAK BAROSU VE YÖNETİMİ

TUNCELİ BAROSU VE YÖNETİMİ

SİİRT BARTOSU BAŞKANI VE YÖNETİMİ

İHD VAN ŞUBESİ BAŞKAN VE YÖNETİMİ

İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ BAŞKANI YÖNETİMİ

İHD HAKKARİ ŞUBESİ VE BAŞKANI 

ÖHD GENEL MERKEZİ VE İL ŞUBE BAŞKAN VE YÖNETİCİLERİ

ÖHD BATMAN  BAŞKAN VE YÖNETİMİ

ÖHD DİYARBAKIR  ŞUBESİ BAŞKANI VE YÖNETİMİ

ÖHD HAKKARİ  BAŞKANI VE YÖNETİMİ

ÖHD MUŞ TEMSİLCİLER

 ÖHD MARDİN BAŞKANI VE YÖNETİMİ

KESK EŞ GENEL BAŞKANI

EĞİTİMSEN BAŞKANI VE YÖNETİMİ

DİSK GENEL İŞ SENDİKASI BÖLGE BAŞKANLARI VE İL YÖNETİCİLERİ

DİSK EMEKLİ SEN YÖNETİMİ

DERSİM TMMOB İKK

DİYARBAKIR TMMOB İKK

HAKKARİ TMMOB İKK

VAN TMMOB İKK

VAN HAKKARİ TABİP ODASI BAŞKANI VE YÖNETİMİ

DOĞUSİFED BAŞKANI VE YÖNETİMİ

EĞİTİMSEN GENEL BAŞKAN YRD

VAN EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU BİLEŞENLERİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BAŞKANI VE YÖNETİMİ

STAR KADIN DERNEĞİ YÖNETİCİLERİ

TMOBB

VAN ÇEVDER BAŞKANI VE YÖNETİMİ

 

 

VAN BAROSU YOUTUBE KANALI https://youtu.be/Xy6GXxFpU84?si=27MkfxcNAsceA0-c