Avukata Yönelen Her Türlü Tehlike, Toplumun Savunma Hakkına Müdahaledir

Avukata Yönelen Her Türlü Tehlike, Toplumun Savunma Hakkına Müdahaledir
  • 24.01.2023 14:35

Avukata Yönelen Her Türlü Tehlike, Toplumun Savunma Hakkına Müdahaledir

24 Ocak 1977'de İspanya'nın başkenti Madrid'de tehdit ve baskılara rağmen işçilerin haklarını gözeten, savunma mesleğini icra eden meslektaşlarımız Atocha caddesinde bulunan ofislerinde silahlı saldırıya uğramıştır. Bu saldırıda dört meslektaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu nedenle dünya genelinde avukatlara yönelen baskı ve saldırılara dikkat çekmek amacıyla 24 Ocak günü "Tehlike Altındaki Avukatlar Günü" olarak anılmaktadır.

Uluslararası hukuk örgütleri olan Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği, Dünyada İnsan Hakları için Avrupalı Avukatlar Birliği ve Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü 24 Ocak gününü her yıl bir ülkede faaliyet gösteren avukatlara ithaf ederek anmaktadır.

Van Barosu olarak, bugünün anısına biz avukatların uğradığı hak ihlallerini bir kez daha dile getiriyor, Avukatlık mesleğini ifa ederken hayatlarından koparılan meslektaşlarımızı saygı ile anıyoruz.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de Biz Avukatlar mesleğimizi tehlike altında ifa ediyoruz. Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nün, son 9 yılda 2 kez Türkiye'ye ithaf edilmiş olması, Türkiye'deki Avukatların mesleğini ifa ederken ne denli tehlike altında olduğunu açıkça göstermektedir.

Yargı bağımsızlığının, hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı bir ortamda, Bizler, savunma mesleğini icra etmeye çalışan, hak arama özgürlüğünün teminatı ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar; Hukuksuzluklara, hak ihlallerine ve savunma hakkının yok edilmesine direnirken; tehdit ediliyoruz, darp ediliyoruz, duruşmalardan atılıyoruz, kolluk şiddetine maruz bırakılıyoruz/kalıyoruz, tutuklanıyoruz ve dahası Tahir ELÇİ, Şevket EPÖZDEMİR olup öldürülüyoruz...

Dört ayaklı minarenin altında katledilen Avukat Tahir Elçi şahsında o gün kaybettiğimiz aslında yargının üç ayağından biri olmuştur. Haciz mahallinde katledilen Avukat Ersin ARSLAN, katledilen Cumhur KESKİN, Servet BAKIRTAŞ, Cihan EREN, Ali GÜNDAY, tutuklanan Selçuk KOZAĞAÇLI, Can ATALAY, sürgüne maruz kalan Cüneyt CANİŞ'lerin şahsında yitirdiğimiz aslında halkın savunma hakkı, özgürlüğü ve adalet talebindeki gücü olmuştur.

Bu saydıklarımız ise hemen her gün artarak devam etmekte olan ve avukatlara yönelik sıradanlaşan şiddet ve baskı olaylarından sadece bir kaçıdır.

Ülkemizde ve Dünyanın dört bir tarafında avukatlara yönelik saldırılar, baskılar ve mesleğimizin özü olan hak mücadelemize saldırı ile sınırlandırma gayreti maalesef ki ciddi boyutlara ulaşmıştır.

Türkiye'de de zor koşullar altında mesleki faaliyetlerini sürdürmeye çalışan avukatlar ve Barolar olarak mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılara, baskı ve tehditlere rağmen, hukuk ve adalet mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı yineliyor, dünyanın neresinde olursa olsun hak savunucusu tüm meslektaşlarımız ile dayanışma içerisinde olacağımızı bir kez daha belirtiyor, Hukuk mücadelesinde yitirdiğimiz meslektaşlarımızı saygı ile anıyoruz.24.01.2023