BASINA VE KAMUOYUNA

21 Nisan 2021

BASINA VE KAMUOYUNA

31 Mayıs 2011 tarihinde Artvin ili Hopa ilçesinde Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişikin Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 21.04.2021 tarihinde görülen davaya Baromuz Yönetim Kurulu üyesi Av. Mehmet KARATAŞ katıldı.

31.05.2011 Tarihinde Artvin ve özellikle Hopa’daki derelere yapılmak istenen HES’lere dikkat çekmek amacıyla barışçıl talep ve eylemlerde bulunan kişilere yapılan orantısız güç ve müdahale Metin LOKUMCU’nın ölümüne sebep olunmuştur.

Mütevvefanın ailesi tarafından verilen şikayet dilekçesi neticesinde kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmıştır. Ancak soruşturma izni verilmemesi üzerine sonuç alınamamış, 2013 Ocak ayında Trabzon Bölge İdare Mahkemesi kararı ile soruşturma izni verilmemesi kararı kaldırılarak başlatılan soruşturmada 2020 yılında Emniyet Müdürü ve yardımcısı ile polis mensupları hakkında taksirle adam öldürmeye teşebbüs suçlaması ile iddianame düzenlenerek yargılamaya başlanmıştır.

21 Nisan 2020 tarihte görülen ilk celsede mütevvefanın ailesi ve vekilleri, Trabzon Barosu, Van Barosu, Diyarbakır Barosu, Bursa Barosu, İzmir Barosu, Artvin barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, STK temsilcileri, basın ve bir çok izleyici katılmıştır.

Duruşma, müşteki vekillerinin mahkemenin görevsizliğine dair savunma ve talepleri ile başlamış, sanıkların olası kastla hareket ettikleri dikkate alınıp görevsizlik kararı verilerek dosyanın görevli ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talep edilmiştir. Baro Başkanları ve Baro Temsilcilerin davaya katılma talepleri ile sanıkların davada hazır edilmesi ve diğer tüm talepler reddedilerek yargılama devam edilmiş, katılan vekili tarafından mahkemece alınan ara kararların usul ve yasaya aykırı olduğu, bu hali ile adil bir yargılanma olmayacağı belirtilerek reddi hakim yoluna gidilmiştir. Mahkemece reddi hakim talebinin değerlendirmesi için dosyanın nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesi ile davanın 28.06.2021 tarihine bırakılmasının karar verilmiş olup kamuoyuna saygıyla duyurulur.

21.04.2021

Van Barosu

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 536 - Çoğul : 1480 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 751230 - Toplam Çoğul Ziyaret : 3000330 ]|-