ADALET NÖBETİ BAŞKAN VEKİLİMİZ AV. HAMZA ÇİFTÇİ’NİN DE...

15 Şubat 2019

ADALET NÖBETİ BAŞKAN VEKİLİMİZ AV. HAMZA ÇİFTÇİ’NİN DE KATILIMIYLA BURSA’DA TUTULDU!

Yurt genelinden avukatların katılımıyla 85 hafta boyunca İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde tutulan Adalet Nöbeti’ni Anadolu baroları devraldı. İlk nöbet Bursa Barosu ev sahipliğinde Bursa Adalet Sarayı önünde Başkan vekilimiz Av. Hamza ÇİFTÇİ’ nin de katılımıyla tutuldu. Baromuzun da Temmuz ayında ev sahipliği yapacağı Adalet Nöbetlerinin ilkinde; Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, “Biz avukatlar, yüzlerce yıllık tarihimiz boyunca baskılara, keyfiliklere, hukuksuzluklara karşı direndik, direneceğiz; susmadık, susmayacağız. Ülkemizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Bursa’da yapılan Anadolu’daki ilk Adalet Nöbeti’e, Ankara, Antalya, Aydın, İzmir, Kocaeli, Yalova baro başkanları, Mersin, Diyarbakır, Van barolarının başkan vekilleri ve İstanbul Barosu’ndan da 30 avukat katılım sağladı. Nöbete avukat milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Sezgin Tanrıkulu ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol da katıldı.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, adalet nöbetinin gerekçesini ve şimdiye kadarki süreci özetleyerek başladığı konuşmasında; “Ceza Usul Hukuku’nun evrensel kurallarının ihlal edildiğini, masumiyet karinesi, doğal yargıç ilkesi ve adil yargılanma hakkının yerle bir edildiğini, salt güvenlikçi politikalar ile hak ve özgürlüklerin temeli ortadan kaldırılamayacağını, günümüzde ise yurttaşlarımız fikirlerini dile getiremez, paylaşamaz hale getirildiğini, her muhalif sesin yargı yolu ile susturulmaya çalışıldığını ve hukuk güvenliğinin zarar gördüğünü” ifade eden Bursa baro başkanı Av. Gürkan ALTUN, Tabipler Birliği, Havalimanı İşçileri, Dr. Bülent Şık davalarını örnek göstererek, “Bağımsız ve tarafsız yargının, adil yargılanma ve savunma hakkının temsilcisi, demokratik hukuk devletinin güvencesi avukatlara yönelik saldırılar, bizatihi halkın hak arama özgürlüğüne yapılmış saldırılardır. Avukatların saldırıya uğramasını olağan karşılayanlar, bir hak ihlali ile karşılaştıklarında da yine biz avukatlar aracılığı ile temsil edilmektedir” “Avukatsız adalet olmaz’ diyerek konuşmasını sonuçlandırdı.

Bursa Barosu başkanı Av. Gürkan Altun’un konuşmasının ardından konuk olarak katılan baro başkanları, başkan vekilleri ve milletvekilleri söz aldı.

Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, bu nöbetlerin avukat tutuklamaları üzerinden vatandaşın ses tellerinin kısılması anlamına geldiğini söyledi. Sağkan “Biz, vatandaşlar özgür bir coğrafyada yaşasınlar diye nöbetteyiz” dedi.

Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, “Cumhuriyet tarihinin en ağır ve karanlık sürecinden geçiyoruz. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi, özgürlüklerde haritada yerlerini göstermekte zorlanacağımız bazı üçüncü dünya ülkelerinin gerisine düştük. Bugün yargıya duyulan güven tarihin en dip seviyesine düşmüştür. Bunun sorumlusu avukatlar değildir” dedi.

Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, “Yolda kar vardı. Karlı dağları aşarız ama kirli zihinleri aşmakta zorlanıyoruz. Ama onları da aşacağız. Avukatlar efendidirler, hanımefendidirler. Ama hak arama noktasına geldiğinde cübbemizi giydiğimizde hepimiz efeyizdir. Efelenmenin en iyisini biz biliriz” diye konuştu.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise “Bizden istedikleri susmamız, bat etmemiz, vazgeçmemiz. Ama yanılıyorlar. Susmayacağız, biat etmeyeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz. Ülke demokrasi adına, insan hakları adına, hukuk devleti adına yaşanabilir bir ülke olana kadar, bütün yurttaşlarımız için hukuk güvenliği sağlanana kadar susmayı kabullenmeyi biat etmeyi reddediyoruz” dedi.

Tutuklu avukatlara selam göndererek konuşmasına başlayan Van barosu başkan vekili Av. Hamza Çiftçi “OHAL’ den önce var olan adalet kırıntılarının dahi OHAL’den sonra kalmadığını, onlarca baronun katıldığı adalet nöbetinin çığ gibi büyüdüğünü, Van barosu olarak baskılara karşı her zaman mücadele edileceğini ve adaleti sonuna kadar arayacaklarını ifade eden Çiftçi, İstanbuldan sonra Bursa da ilki yapılan bu nöbet görevine ev sahipliğinden ve misafirperverliğinden ötürü Bursa Barosuna teşekkürlerini iletti.

Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu da “Geçmişte yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorunu vardı. Tartışırdık. Ama şimdi Türkiye’de yargı yok. Yargının kendisi yok. Ha Karayolları Bölge Müdürlüğü ha adliyeler. Türkiye’nin 81 iline yayılmış adaletsiz ortam var” diye konuştu.

Milletvekili Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise şöyle konuştu: “Ülkemiz adalet endeksinde 2017 verilerine göre 113 ülke arasında 101. sıraya geriledi. Bizler bu ülkede adaleti tesis edemezsek tepemizde dönen bu helikopter, binlerce güvenlik aracıyla bu ülke yönetilmeye çalışılır. Maalesef bu ülkede her anlamda adaleti yitirmiş durumdayız.”

Diğer konuşmalarda, cezaevinde tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı’nın şahsında tüm avukatların bir an önce tahliye edilmeleri ve tutuklu avukatların da açlık grevine son vermeleri istendi.

Temmuza ayında baromuzun ev sahipliği yapacağı Adalet Nöbetinin ikincisi 22 Mart 2019 tarihinde İzmir Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.

ADALET NÖBETİ RAPORU: http://www.vanbarosu.org.tr/uploads/1599.pdf

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 372 - Çoğul : 1593 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 196327 - Toplam Çoğul Ziyaret : 979426 ]|-